Historie

Et kort historisk tilbakeblikk
Midtbygdens idrettslag ble stiftet 16 november 1936 da med navnet Tau idrettslag. Initiativtakeren til å starte idrettslaget på Tau kom i fra Stavanger-gutten Øistein Nessler sommeren 1936, da han tjente som lensmannsbetjent under lensmann Tjerand Haugen på Tau.
På stiftelsesmøte 16 november dette året ble ligningssjef Georg Risdal fra Tau valgt til klubbens første formann. Han satt fram til krigens slutt i 1945. Året etter, på årsmøte den 6 januar besluttet Tau idrettslag å skifte navn til Midtbygdens idrettslag fordi klubben også ville være en områdeklubb for Heiå og Bjørheimsbygd.
Det var fotball som var klubbens hoved geskjeft de første årene, men noe idrettsanlegg hadde ikke klubben ferdigstilt før i 1953, da de i 1950 kjøpte grunn av Serine Tau. De første årene spilte klubben fotballkamper på Breidablikk, Monane og på Tjøstheim, som var eid av hhv prestegården (OVF), Ole Førland og Elias Tilseth. Men også håndball og bandy var det flere medlemmer som drev med etter krigen. Også en bordtennis gruppe som fikk tilhold i Losjen ble etablert i 1960
Til klubbens 25 års jubileum i 1961 stod en friidrettsbane på 350 meter ferdig, en investering på 53 000 kroner som var veldig etterlengtet all den tid friidrettsmiljøet i klubben var blitt veldig stor på denne tiden. Også en bu ble oppført i disse årene, som i sin helhet var sponset av Tou, selvsagt.
Aktivitetsnivået i klubben steg med årene og både håndball, orientering, friidrett, ski og skøyte avdelingene vokste og flere medlemmer kom til. Skirenn ble i MILs regi arrangert både i Ugelid, Århaug, Lyngsheia og Tjøstheim. Og skiavdelingen hadde ambisjoner, på årsmøte i 1971 ble det diskutert å bygge et skianlegg i Lyngsheia med hoppbakke!
Og mange skøyteløp ble avholdt på Nordvatnet på 60 og 70-tallet. Noen år senere i 1979 ble Jarle Ove Østerhus norgesmester på skøyter i kortbaneløp i Bergen, så det ble drevet godt i denne avdelingen i mange år med Gunnar Fatland som primus motor.
Den neste store begivenheten i klubbens historie kom våren 1972 da baneanlegget ble fornyet med ny gressmatte og et fullverdig friidrettsanlegg nå med 6 løpebaner og 400 meters lengde. Åpningen ble behørig markert med en to-dagers fest, der friidrettsøvelser fant sted lørdag og fotballfest på søndagen da storklubben Viking takket ja til invitasjonen sammen med Ulf og erkefienden i sør, Staal som det stod i protokollene i fra 1972. MIL spilte ikke mot Viking den gang, men mot Staal, mens Viking spilte mot Ulf. Et sted mellom 1500 til 2000 mennesker var møtt opp disse dagene og det er nesten ufattelig da det på den tiden bodde bare ca 1000 mennesker på Tau.
70-tallet ble også klubbens gullalder på friidrettsfronten med en rekke kretsmestere, vestlandsmestere og Donald Duck-mestere, som er norgesmesterskap for yngre ungdom. Olav Gausland ble norgesmester i 1977 og ble også tatt ut på det norske landslaget. Broren Rune Gausland satte norgesrekord på 800 meter som 11 åring på Tau stadion i 1973, på 2.28! En rekord som nok aldri blir slått på en grusløpebane i Norge for 11-åringer.
Jeg vil også trekke fram Anne Vasstveit som var i norgestoppen i sprint i mange år for juniorer og toppet sine prestasjoner med en 6’ plass i jr-NM i 1980 i Førde. Og ikke minst Egil Jansen som på 32 starter vant 21 løp i 1974, hvor han blant annet vant kretsmesterskap, Ryfylkemester i terrengløp, vant Mosvatnet-løpet og kom på 8’ plass i Donald Duck mesterskapet blant 64 deltakere i sin klasse fra hele Norden.
Prestasjonene var gode fra flere andre også, årsmeldingene på 70-tallet kunne fortelle at vi hvert år med unntagen ett hadde over 20 kretsmestere hele tiåret igjennom, og MIL var topp 5-10 klubb i Rogaland hvert år av rundt 70 klubber. MIL arrangerte også en rekke stevner som den årlige Tau stafetten og flere krets og Ryfylkemesterskap. Alle som en sponset av Tou. Og i 1979 ble den første Strandamila arrangert.
Det er også verdt å nevne at to ti-år senere fikk Leif Rune Heng bronse i lengdehopp i NM i seniorklassen på Jessheim i 1994 med en lengde på 7.29. Sannsynligvis den aller største prestasjonen fra en MIL-utøver noen gang uansett gren, sammen med Martin Knudsen som tok NM-gull med Brann i 2004.
I 1986 ga MIL seg selv en flombelyst grusbane i 50-års gave, og fra den sesongen ble det endelig slutt på vintertreninger på Jørpeland og på grusbanen ved ungdomsskolen. Som foregående baneprosjekter ble også denne banen bygd på dugnadsånd fra iherdige og svorne medlemmer og tilhengere av MIL.  Dugnadsarbeidet ble kalkulert til hele 600 000 kroner og totalkostnaden kom på 2 millioner. På midten av 80-tallet kom også redskapshuset og speakerbua på plass. I 1989 kom også et nytt graderobeanlegg på plass, det som i dag er kjelleren på Tau Aktivitetshus.
I 1983 ble Gunnar Amdal første MIL spiller som spilte en obligatorisk Viking-kamp. Siden er det kommet 4 til: Geir Hinna, Martin Knudsen, Asgeir Dahle og Ivar Øidvin.
Siste halvdel av 90-tallet er kanskje klubbens verste periode. Dårlig økonomi, store rekrutteringsproblemer på ledersiden og trenersiden og et A-lag som var veldig nære å bli nedlagt var utfordringer klubben måtte hanskes med. Noen av disse problemene hang også med videre i det nye årtusenet, men utover tiåret ble det gradvis bedre. Flere folk kom med og en ny giv satte igjen fyr på klubben. MIL fikk endelig gitt alle lag grønne og hvit stolpete drakter som er MILs originale klubbdrakter og et opprykk for A-laget i 2009 til 4 divisjon gjorde også godt. Og i 2012 kunne vi innvie klubbens 5’ baneåpning da den nye kunstgressbanen stod ferdig med fulle internasjonale mål, nok en MILepæl var nådd i klubben.
Klubben holder fortsatt trykket oppe og i 2017 kunne vi igjen markere en baneåpning med en obligatorisk kamp mot Vikings beste menn 8 juni, og en smått utrolig debut for Tau-gutten Ivar Øidvin for Vikings A-lag. Publikumsframmøte var også formidabelt, og det ble telt mellom 1600-1700 tilskuere denne sommerdagen i juni. Den gamle gressbanen fra 1953 forsvant og ble erstattet med enda en kunstgressbane med tilhørende løpebaner med tartandekke som bare den 3’ i Ryfylke. Det er bare å håpe at Midtbygdens igjen kan bygge opp et solid friidrettsmiljø.
Klubbens neste prosjekt av historisk karakter er å bygge en tribuneseksjon på den gamle kunstgressbanen med plass til 200 tilskuere i 2018, samt en ny speakerbu og kiosk i samme anlegg.
Midtbygdens 2 æresmedlemmer er Georg Risdal og Per Ravndal.
                                                                                                                      MIL-historiker
                                                                                                                      Snorre Walde